See both variables and code in the debugger?

Got a LiveCode personal license? Are you a beginner, hobbyist or educator that's new to LiveCode? This forum is the place to go for help getting started. Welcome!

Moderators: Klaus, FourthWorld, heatherlaine, kevinmiller

dunbarx
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 7577
Joined: Wed May 06, 2009 2:28 pm
Location: New York, NY

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by dunbarx » Sat Jan 09, 2021 5:17 am

In the LC menubar, between "Errors" and "Tutorials".

Craig

MichaelBluejay
Posts: 216
Joined: Thu Jul 01, 2010 11:50 am

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by MichaelBluejay » Sat Jan 09, 2021 7:10 am

My LC menubar (Community Edition, 9.6.2-rc-1) shows: Apple, LiveCode, File, Edit, Tools, Object, Text, Development, View, Window Help

When the Script Editor is open, it shows: Apple, File, Edit, Debug, Handler, Window, Help

dunbarx
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 7577
Joined: Wed May 06, 2009 2:28 pm
Location: New York, NY

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by dunbarx » Sat Jan 09, 2021 7:28 am

Hi.

No, the LC menubar.
"inspector, Code. Message box..."

It is actually a stack.

Craig

MichaelBluejay
Posts: 216
Joined: Thu Jul 01, 2010 11:50 am

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by MichaelBluejay » Sat Jan 09, 2021 8:12 am

I'm not following you. Clearly you're not talking about the LiveCode menu bar, because I told you the contents of my LiveCode menubar (unless your menubar differs from mine, somehow).

In any event, in my "Help" menu I found Sample Stacks. I opened it, it's extremely slow. With some difficulty I found Variable Monitor, and clicked "Download", but it didn't actually download as a file, instead the file opened right into LC. I saved it in the location prescribed in How to Install a 3rd Party Plugin (~/Documents/My LiveCode/Plugins), quit LiveCode, and restarted, but the Variable Monitor plugin doesn't show up in Development > Plugins.

AndyP
Posts: 524
Joined: Wed Aug 27, 2008 12:57 pm
Location: Seeheim, Germany (ex UK)
Contact:

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by AndyP » Sat Jan 09, 2021 11:07 am

MichaelBluejay wrote:
Sat Jan 09, 2021 8:12 am
In any event, in my "Help" menu I found Sample Stacks. I opened it, it's extremely slow. With some difficulty I found Variable Monitor, and clicked "Download", but it didn't actually download as a file, instead the file opened right into LC. I saved it in the location prescribed in How to Install a 3rd Party Plugin (~/Documents/My LiveCode/Plugins), quit LiveCode, and restarted, but the Variable Monitor plugin doesn't show up in Development > Plugins.
Stacks downloaded from Sample Stacks always open within the IDE and yes generally slow!

Make sure you put the plugin in the same folder as indicated in Preferences > Files and Folders
Inked2021-01-09_11-02-25_LI.jpg
Once installed it will probably be at the bottom of the plugins List.
Andy Piddock

http://2108.co.uk/tinyide/ - Mini LC IDE alternative

http://2108.co.uk/script-editor-themer/ - Script Editor colour theming

http://livecodeshare.runrev.com/stack/897/LiveCode-Multi-Search - Search across 8 LC resources

MichaelBluejay
Posts: 216
Joined: Thu Jul 01, 2010 11:50 am

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by MichaelBluejay » Sat Jan 09, 2021 1:28 pm

Thank you for the suggestion.

Given my experience with LC, I wasn't surprised when it didn't work.

Preferences > Files & Memory says my User Extensions path is /Programming/LiveCode.

So I put the file there: /Programming/LiveCode/Plugins/Variable Monitor.livecode

Quit LC, restarted LC, but Development menu > Plugins does not show Variable Monitor.

bogs
Posts: 5252
Joined: Sat Feb 25, 2017 10:45 pm

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by bogs » Sat Jan 09, 2021 1:57 pm

FourthWorld wrote:
Sat Jan 09, 2021 12:58 am
bogs wrote:
Fri Jan 08, 2021 9:42 pm
Well, with the ability to either pop out the windows or not, don't you have the best of both worlds?
Depending on how it's done it may be a patent infringement. ;)
Erm, that is how every IDE back to Rev 3 has had it ? i.e., it is already in there, as shown in these two pics (rev 3, Lc 9.6) -
aPic_3.png
Rev 3 Var in pane and in window...
aPic_9.png
Lc 9.6 Var in pane and in window...
Image

bogs
Posts: 5252
Joined: Sat Feb 25, 2017 10:45 pm

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by bogs » Sat Jan 09, 2021 2:05 pm

MichaelBluejay wrote:
Sat Jan 09, 2021 8:12 am
I'm not following you. Clearly you're not talking about the LiveCode menu bar, because I told you the contents of my LiveCode menubar (unless your menubar differs from mine, somehow).
Um, Every platform I've run Lc on shows the menubar thus (Sample Stacks high lighted)-
aPic_SampleStacks.png
Um...
MichaelBluejay wrote:
Sat Jan 09, 2021 1:28 pm
Preferences > Files & Memory says my User Extensions path is /Programming/LiveCode.
So I put the file there: /Programming/LiveCode/Plugins/Variable Monitor.livecode
Can you put the Os your working on? I'll see if I can replicate that behavior, and if I can I'll submit a BR.
Image

AndyP
Posts: 524
Joined: Wed Aug 27, 2008 12:57 pm
Location: Seeheim, Germany (ex UK)
Contact:

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by AndyP » Sat Jan 09, 2021 3:13 pm

MichaelBluejay wrote:
Sat Jan 09, 2021 1:28 pm
Thank you for the suggestion.

Given my experience with LC, I wasn't surprised when it didn't work.

Preferences > Files & Memory says my User Extensions path is /Programming/LiveCode.

So I put the file there: /Programming/LiveCode/Plugins/Variable Monitor.livecode

Quit LC, restarted LC, but Development menu > Plugins does not show Variable Monitor.
If you put the plugin in /Programming/LiveCode/Plugins/ then you will have to change your extensions path in preferences to match. As you have it at the moment LC is expecting to find the plugin(s) in /Programming/LiveCode
Andy Piddock

http://2108.co.uk/tinyide/ - Mini LC IDE alternative

http://2108.co.uk/script-editor-themer/ - Script Editor colour theming

http://livecodeshare.runrev.com/stack/897/LiveCode-Multi-Search - Search across 8 LC resources

bogs
Posts: 5252
Joined: Sat Feb 25, 2017 10:45 pm

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by bogs » Sat Jan 09, 2021 3:21 pm

Nice Andy, I completely missed that myself.
Image

dunbarx
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 7577
Joined: Wed May 06, 2009 2:28 pm
Location: New York, NY

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by dunbarx » Sat Jan 09, 2021 3:50 pm

I'm not following you. Clearly you're not talking about the LiveCode menu bar, because I told you the contents of my LiveCode menubar (unless your menubar differs from mine, somehow).
There are two menuBars. The "standard" one and the LC one. The LC one is actually a stack, and (usually) sits at the top of the screen, below the standard one. You must have seen this. How, otherwise, do you, say, group selected objects? Under script control? 8)

Craig

jacque
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 5921
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:31 pm
Location: Minneapolis MN
Contact:

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by jacque » Sat Jan 09, 2021 5:47 pm

There are two menuBars. The "standard" one and the LC one.
The menu bar is the system menu at the top. The one underneath that with the LC icons is usually called the toolbar, not to be confused with the tool palette, which is at the side.
Jacqueline Landman Gay | jacque at hyperactivesw dot com
HyperActive Software | http://www.hyperactivesw.com

dunbarx
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 7577
Joined: Wed May 06, 2009 2:28 pm
Location: New York, NY

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by dunbarx » Sat Jan 09, 2021 6:55 pm

Hmmm, the name of the stack is "revmenuBar".

But Michael, do you not use, or see this?

Craig

jacque
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 5921
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:31 pm
Location: Minneapolis MN
Contact:

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by jacque » Sat Jan 09, 2021 7:10 pm

You're right, maybe it's just me who calls it toolbar.
Jacqueline Landman Gay | jacque at hyperactivesw dot com
HyperActive Software | http://www.hyperactivesw.com

FourthWorld
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 8539
Joined: Sat Apr 08, 2006 7:05 am
Location: Los Angeles
Contact:

Re: See both variables and code in the debugger?

Post by FourthWorld » Sat Jan 09, 2021 7:29 pm

bogs wrote:
Sat Jan 09, 2021 1:57 pm
FourthWorld wrote:
Sat Jan 09, 2021 12:58 am
bogs wrote:
Fri Jan 08, 2021 9:42 pm
Well, with the ability to either pop out the windows or not, don't you have the best of both worlds?
Depending on how it's done it may be a patent infringement. ;)
Erm, that is how every IDE back to Rev 3 has had it ? i.e., it is already in there...
...but not as a tear-off window.

Never mind me, I was just making an obscure joke about the obscure joke that is the US software patent system (besides, it's been so long I'm pretty sure that old Adobe patent has expired by now).
Richard Gaskin
LiveCode Community Liaison

LiveCode development, training, and consulting services: Fourth World Systems
LiveCode Group on Facebook
LiveCode Group on LinkedIn

Post Reply

Return to “Getting Started with LiveCode - Complete Beginners”