Browser control and embedded (youtube) video

The place to discuss anything and everything about running your LiveCode on Android

Moderators: Klaus, FourthWorld, heatherlaine, kevinmiller, robinmiller

Post Reply
colourpixels
Posts: 83
Joined: Mon Oct 31, 2011 5:28 am

Browser control and embedded (youtube) video

Post by colourpixels » Mon Sep 17, 2012 7:33 am

Hi All,
I've got a browser control loading up some web content, some of which contains embedded youtube videos. I'm using the following code to generate my browser:

Code: Select all

   mobileControlCreate "browser"
   put the result into sBrowserId
   put the working screenRect into sWorkingRect
   add 67 to item 2 of sWorkingRect   
   mobilecontrolset sbrowserid,"rect",sWorkingRect
   mobilecontrolset sBrowserId, "url", "http://www.siteWithEmbeddedYoutube.com"
Everything else working fine on the page but the embedded youtube video (or vimeo) just shows up as a black square. If I double tap the black square the video plays back fullscreen (sometimes, bit erratic as to whether it does or not), other than that there's no play button or other controls to start the movie. Just a black square where the video should be.

Testing this on a Samsung Galaxy Tab 10.1 (GT-P7500) running Android 3.2 (which is the current version via software update on the device). Created using Livecode 5.5.2GM2.

Any thoughts on anything to try, anyone else able to create a browser, load it with a youtube vide and get it to play on Android? All of this world fine on the iPad version.

Many thanks!

Dale

colourpixels
Posts: 83
Joined: Mon Oct 31, 2011 5:28 am

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by colourpixels » Mon Sep 17, 2012 7:36 am

oh I've also tried loading youtube.com directly into the browser, which also fails. So not specific to my site.

Klaus
Posts: 12286
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:41 am
Location: Germany
Contact:

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by Klaus » Mon Sep 17, 2012 5:44 pm

Hi Dale,

the big question seems to be: is FLASH (still) supported on Android? 8)
Does'nt look like, or your device is not configured accordingly.

I do not have any mobile device, so I cannot help you much...


Best

Klaus

colourpixels
Posts: 83
Joined: Mon Oct 31, 2011 5:28 am

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by colourpixels » Tue Sep 18, 2012 1:35 am

I've got a feeling it's not a flash issue, youtube has gone html5 by default now haven't they? Same for Vimeo I think too. The video does play, sorta, but only fullscreen. I've got a support job logged, will report back what they say.

colourpixels
Posts: 83
Joined: Mon Oct 31, 2011 5:28 am

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by colourpixels » Tue Sep 18, 2012 8:35 am

Here's an vid I captured of the problem on my phone to make it a little clearer:
https://dl.dropbox.com/u/6383695/androidAppVid.MOV

You'll see the video just displays as a black square, after a few double taps the audio starts, but no video. Sometimes when I do that it plays in fullscreen successfully, this time only the audio started.

qberty1337
Posts: 35
Joined: Sun Sep 09, 2012 1:09 pm

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by qberty1337 » Sun Sep 23, 2012 12:05 am

Androids web browser uses Webkit. Livecodes embedded browser is just a slimmed down version of webkit. Like a simple copy of the basic functions of the Android browser. Black squares usually means the video cannot be rendered.

colourpixels
Posts: 83
Joined: Mon Oct 31, 2011 5:28 am

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by colourpixels » Wed Nov 14, 2012 2:41 am

interestingly (and somewhat frustratingly) if I click in the spot where the fullscreen button should be, the videos play back fullscreen fine. Can't release my app unless this gets fixed, as my app relies on playing back some content from a website with embedded videos. 5.5.3 made no difference either.

Djfuzion
Posts: 8
Joined: Thu May 17, 2012 5:41 pm

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by Djfuzion » Thu Dec 06, 2012 6:04 pm

Did you ever get this to work?

I simply just have a browser object that has youtube in it and when you click on the play button for the video it just sits there and does nothing?

Its a bit frustrating, I could just remove this option but I really don't want to..

macnomad2
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 63
Joined: Sat Oct 28, 2006 10:04 pm

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by macnomad2 » Thu Dec 06, 2012 11:02 pm

Try with a URL like this
"http://www.youtube.com/watch?v=DnUuVHaZ ... e=youtu.be"
With a different name of course than DnUuVHaZuYE
Works well for me (on the device)

colourpixels
Posts: 83
Joined: Mon Oct 31, 2011 5:28 am

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by colourpixels » Fri Dec 07, 2012 1:18 am

I logged a job using one of my quick response tickets or whatever they're called, so with luck there will be a fix in a release at some point.

colourpixels
Posts: 83
Joined: Mon Oct 31, 2011 5:28 am

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by colourpixels » Mon Feb 11, 2013 7:37 am

No progress on my logged job in quite a while. My app sitting waiting, unable to be published until the bug is fixed. It's somewhat frustrating.

juanjo
Posts: 35
Joined: Wed Jul 31, 2013 10:31 am

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by juanjo » Tue Oct 01, 2013 11:02 am

Any solution to this?

andyparng
Posts: 12
Joined: Fri Mar 15, 2013 6:00 pm

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by andyparng » Sat May 24, 2014 12:03 pm

Two of my Android phones running the latest 4.3 system OS have the same problem. However, my Android tablet running 4.2.2 works fine. Not sure what the problem is. I will try to find the bug and update the bug report. Hope it can be fixed soon.

andyparng
Posts: 12
Joined: Fri Mar 15, 2013 6:00 pm

Re: Browser control and embedded (youtube) video

Post by andyparng » Sat May 24, 2014 5:40 pm

The question is why clicking the Expand icon to view the video full screen causes the video to play fine in the same browser window?! One other related issue is setting the acceleratedrendering of the stack to true will cause the video to become transparent and not visible. Hope this problem will be fixed soon too.

Post Reply

Return to “Android Deployment”