Images going black

Want to talk about something that isn't covered by another category?

Moderators: Klaus, FourthWorld, heatherlaine, kevinmiller, robinmiller

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Images going black

Post by richmond62 » Mon Nov 09, 2020 10:07 am

LC 9.6.1 Community

macOS 11.0.1 Beta

Importing a series of PNG images into the first card of a stack is lovely, importing or copy-pasting the same images into the second card
is not:
-
house1.jpg
-
house2.jpg
-
This is a big pain in the bum as I rely on this sort of thing for online teaching 5-6 year old Bulgarians English.

There is a work-around which involves cloning the first card.

Although, why at this stage of maturity of LiveCode one should have to do this sort of fiddle-faddle escapes me.
Last edited by richmond62 on Mon Nov 09, 2020 1:12 pm, edited 1 time in total.

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Mon Nov 09, 2020 11:55 am

Further to this, if one opens a second stack in the same session all PNG images also import as solid black.

Klaus
Posts: 12139
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:41 am
Location: Germany
Contact:

Re: Images going black

Post by Klaus » Mon Nov 09, 2020 12:55 pm

Can you please post one of these images here?

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Mon Nov 09, 2020 1:11 pm

Prepared with GIMP.

I have not experienced that problem until now: so, probably,
a conflict between macOS 11.0.1 beta and LC 9.6.1.
-
h3.png
h3.png (24.98 KiB) Viewed 1524 times

Klaus
Posts: 12139
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:41 am
Location: Germany
Contact:

Re: Images going black

Post by Klaus » Mon Nov 09, 2020 1:29 pm

Thank you, no problems on macOS 10.14.6 and LC 9.6.1.

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Mon Nov 09, 2020 2:44 pm

I assume this is a problem with macOS 11 Beta; so shall send
feedback to Apple.
-
worm_in_apple.jpeg
worm_in_apple.jpeg (6.62 KiB) Viewed 1509 times

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Mon Nov 09, 2020 8:48 pm

Oddly enough this phenomenon crops up in the Macintosh standalone enerated from that stack:
-
stack.jpg
stack
-
standalone.jpg
standalone
-
BUT that is the second card: imagery is preserved on the first card.

I would be grateful if somone could try the standalone out on macOS 10.15 / 10.14:

https://www.dropbox.com/s/za5tl48znjoxx ... X.zip?dl=0

Klaus
Posts: 12139
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:41 am
Location: Germany
Contact:

Re: Images going black

Post by Klaus » Mon Nov 09, 2020 8:52 pm

Just tested on macOS 10.14.6, two houses on the start screen but black on black on the second card :-/

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Mon Nov 09, 2020 9:13 pm

Thanks.

That is very odd as the original stack renders the images on card 2 perfectly alright.

https://www.dropbox.com/s/obp0ubm60nalu ... e.zip?dl=0

Just sent a report on this to Apple via their Feedback Assitant application, although
I hae ma douts qhat they'll dae. :?
-
Screenshot 2020-11-09 at 22.25.03.png

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Tue Nov 10, 2020 9:37 am

Screenshot 2020-11-10 at 10.35.35.png
-
The Windows version is "fun" as well.

jacque
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 5793
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:31 pm
Location: Minneapolis MN
Contact:

Re: Images going black

Post by jacque » Tue Nov 10, 2020 5:56 pm

The feedback should go to LC's bug database, not Apple. That's more likely where the problem is.

But it would be good to know how you're referencing the second image, as that's where the problem may be. Is is an imported copy? Referenced from disk? Copied from the first card?
Jacqueline Landman Gay | jacque at hyperactivesw dot com
HyperActive Software | http://www.hyperactivesw.com

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Tue Nov 10, 2020 5:58 pm

All images are imported.

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Tue Nov 10, 2020 7:27 pm

Under macOS 11.0.1 beta LiveCode 8 doesn't do any better with PNG images than LC 9.6.1:
-
Houses_LC_8.jpg

jacque
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 5793
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:31 pm
Location: Minneapolis MN
Contact:

Re: Images going black

Post by jacque » Tue Nov 10, 2020 7:43 pm

richmond62 wrote:
Tue Nov 10, 2020 5:58 pm
All images are imported.
Did you use the Import Control menu item, or paste into the stack? This looks a little like a bad alpha channel. If you use jpg does it work?
Jacqueline Landman Gay | jacque at hyperactivesw dot com
HyperActive Software | http://www.hyperactivesw.com

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 5274
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Images going black

Post by richmond62 » Tue Nov 10, 2020 7:58 pm

I used the Import Control menu item.

Hang on a mo' while I see what happens with jpgs . . .
-
Screenshot 2020-11-10 at 20.53.19.png
-
This is a "random" jpg I downloaded from the internet: on initial import it displays correctly.

On quitting LiveCode and reopening the stack it diplays correctly.

A standalone also renders correctly.

I would like to point out that while running macOS 10.15 I had NO problem with png images prepared with GIMP.

Tomorrow I'll see what happens with a random png image from the internet.

Post Reply

Return to “Off-Topic”