Test button greyed out?

Got a LiveCode personal license? Are you a beginner, hobbyist or educator that's new to LiveCode? This forum is the place to go for help getting started. Welcome!

Moderators: heatherlaine, Klaus, FourthWorld, kevinmiller

Post Reply
user#606
Posts: 217
Joined: Sun Jan 27, 2008 12:25 pm
Location: Alderney, Channel Islands
Contact:

Test button greyed out?

Post by user#606 » Thu Feb 15, 2018 12:33 pm

The SDK and JDK have been installed and set up as best I can, as no up to date lessons applicable.
The TEST button on the Livecode tool bar is still greyed out and I need to simulate the mobile app I am working on.
Any help would be appreciated.
Thank you.

LiveCode_Panos
Livecode Staff Member
Livecode Staff Member
Posts: 455
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: Test button greyed out?

Post by LiveCode_Panos » Thu Feb 15, 2018 12:47 pm

Hi user#606,

Do you see your device or the simulator under the Development -> Test Target menu? If yes, select it, and click Development -> Test (this is equivalent to the Test button in the LC menubar)

Best,
Panos
--

user#606
Posts: 217
Joined: Sun Jan 27, 2008 12:25 pm
Location: Alderney, Channel Islands
Contact:

Re: Test button greyed out?

Post by user#606 » Thu Feb 15, 2018 1:39 pm

Hi Panos,
the items are greyed out, as I would expect, if the Test icon is greyed out.
The problem is before this stage.
The Preferences - mobile - has the correct SDK path, but the (uneditable) JDK path shows none. It was installed in the default folder as stated in a lesson.
The SDK (Studio, because lessons out of date) has been installed with the 4.0.3 version Icecreamsandwich.
I can run a simulator from the SDK, but that only runs from a new project created in the studio.
All a bit of a shambles, really!

Any other pointers?

LiveCode_Panos
Livecode Staff Member
Livecode Staff Member
Posts: 455
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: Test button greyed out?

Post by LiveCode_Panos » Thu Feb 15, 2018 3:52 pm

Hi user#606,
the items are greyed out, as I would expect, if the Test icon is greyed out.
Sometimes the Test button is greyed out, even though the "Development-> Test target" and "Development-> Test" are not, this is why I suggested checking these options.

Now, this should be a clue:
The Preferences - mobile - has the correct SDK path, but the (uneditable) JDK path shows none.
What version of Java have you installed? I think currently LC does not like Java9. And BTW are you on Mac or Windows?

Best,
Panos
--

user#606
Posts: 217
Joined: Sun Jan 27, 2008 12:25 pm
Location: Alderney, Channel Islands
Contact:

Re: Test button greyed out?

Post by user#606 » Thu Feb 15, 2018 7:13 pm

It is Java 9 on win 10 LC 8.1.9

LiveCode_Panos
Livecode Staff Member
Livecode Staff Member
Posts: 455
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: Test button greyed out?

Post by LiveCode_Panos » Fri Feb 16, 2018 11:22 pm

Ok, yes this is the culprit then. LC cannot find the path to Java 9. This is a bug, reported here:

http://quality.livecode.com/show_bug.cgi?id=20719

I suggest downloading Java 8 until this bug is fixed.

Best,
Panos
--

user#606
Posts: 217
Joined: Sun Jan 27, 2008 12:25 pm
Location: Alderney, Channel Islands
Contact:

Re: Test button greyed out?

Post by user#606 » Mon Feb 19, 2018 11:05 am

OK, Java 8 installed and android bits included, but TEST still greyed out and simulator still will not produce a working apk. The apk produces a parsing erroe on device. The app (at this stage) is just the stack and a picture.

MaxV
Posts: 1535
Joined: Tue May 28, 2013 2:20 pm
Location: Italy
Contact:

Re: Test button greyed out?

Post by MaxV » Mon Feb 19, 2018 12:12 pm

Did you created a virtual android device?
Did you started it?
Did you read this: http://livecode.wikia.com/wiki/Android_ ... enviroment ?
Livecode Wiki: http://livecode.wikia.com
My blog: http://livecodeitalia.blogspot.it
To post code use this: http://tinyurl.com/ogp6d5w

jacque
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 4566
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:31 pm
Location: Minneapolis MN
Contact:

Re: Test button greyed out?

Post by jacque » Mon Feb 19, 2018 6:22 pm

user#606 wrote:
Mon Feb 19, 2018 11:05 am
OK, Java 8 installed and android bits included, but TEST still greyed out and simulator still will not produce a working apk. The apk produces a parsing erroe on device. The app (at this stage) is just the stack and a picture.
It sounds like you can't use the test button but you can build an apk, right? What is the error you get on installation?
Jacqueline Landman Gay | jacque at hyperactivesw dot com
HyperActive Software | http://www.hyperactivesw.com

Post Reply

Return to “Getting Started with LiveCode - Complete Beginners”