Lock screen not quite working right

Got a LiveCode personal license? Are you a beginner, hobbyist or educator that's new to LiveCode? This forum is the place to go for help getting started. Welcome!

Moderators: Klaus, FourthWorld, heatherlaine, kevinmiller

Post Reply
jalz
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 340
Joined: Fri Sep 12, 2008 11:04 pm

Lock screen not quite working right

Post by jalz » Tue Sep 29, 2015 11:57 pm

Hey guys, Im using the resizeStack handler to apply scrollbars to my page layout of they are needed. The actual code for the page works great when the window of the page is resized by the user. I also call that handler on a navigation button which got to the next card and adds a scrollbar if required. The problem I have is, when I call the handler on one of my navigation buttons, the screen seems to flicker when applying the scrollbar, and if its it the first time you're on a particular card, you see the scrollbar move to the width of the card. I've read that lock screen should be able to stop objects being drawn, but I can't seem to get it to work for me. Can someone point me in the right direction please.

Thanks
Jalz

Code: Select all


on resizeStack newWidth,newHeight,oldWidth,oldHeight
   
   put the short name of this cd into tCardName
   put "Grp_" & tCardName into tGroupName 
   

   lock screen
   if newHeight is not empty then
      set the height of group tGroupName to newHeight
   else
      set the height of group tGroupName to the height of this card
   end if  
   
   if newWidth is not empty then
      set the width of group tGroupName to newWidth 
   else
      set the width of group tGroupName to the width of this card
   end if
   
   set the topleft of group tGroupName to 0,0
   
   if exists(group tGroupName) then
      
      set the vScrollbar of group tGroupName  to (the formattedHeight of group tGroupName  > the height of group tGroupName )  
      set the hScrollbar of group tGroupName  to (the formattedWidth of group tGroupName  > the width of group tGroupName )unlock screen
      
   end if
   
   unlock screen

   
end resizeStack


dunbarx
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 6258
Joined: Wed May 06, 2009 2:28 pm
Location: New York, NY

Re: Lock screen not quite working right

Post by dunbarx » Wed Sep 30, 2015 2:44 am

Hi.

Is it possible other handlers are executing after the "reSizeStack" message is sent, and stuff there changes the look of things? A long shot, but what happens if you do NOT unlock the screen at the end of that handler?

You do not have to, you know, since the LockScreen property automatically defaults to "false" when all handlers end.

Craig Newman

FourthWorld
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 7022
Joined: Sat Apr 08, 2006 7:05 am
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Lock screen not quite working right

Post by FourthWorld » Wed Sep 30, 2015 3:13 am

First, take the lockScreen and unlock screen statements out; they shouldn't be needed in a resizeStack handler, and I've seen them cause confusion in that context.

Also, consider setting the lockLoc of the group to true, along with the objects within the group. Many anomalies with group resizing are easily solved by reducing this way, bypassing the default auto-resize behavior of groups which attempt to adjust themselves to fit their content while their content is moving around.

Let us know how those work out, and if you still can't get it working we can explore other options.
Richard Gaskin
Community volunteer LiveCode Community Liaison

LiveCode development, training, and consulting services: Fourth World Systems: http://FourthWorld.com
LiveCode User Group on Facebook : http://FaceBook.com/groups/LiveCodeUsers/

Klaus
Posts: 11313
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:41 am
Location: Germany
Contact:

Re: Lock screen not quite working right

Post by Klaus » Wed Sep 30, 2015 12:37 pm

And cleaning up the script a bit wouldn't hurt either :D

Code: Select all

on resizeStack newWidth,newHeight,oldWidth,oldHeight  
   put the short name of this cd into tCardName
   put "Grp_" & tCardName into tGroupName 
   
   ## The parameters are NEVER empty!
   #   if newHeight is not empty then
   #      set the height of group tGroupName to newHeight
   #   else
   # ...
   #   end if
   #  set the topleft of group tGroupName to 0,0
   
   ## This is faster and cleaner:
   set the rect of grp tGroupName to the rect of this cd
   
   ## Of course the group existst, or you would have seen lots of error from the first line on!
   ## if exists(group tGroupName) then
         
   set the vScrollbar of group tGroupName  to (the formattedHeight of group tGroupName  > the height of group tGroupName )  
   set the hScrollbar of group tGroupName  to (the formattedWidth of group tGroupName  > the width of group tGroupName )   
end resizeStack
Best

Klaus

jalz
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 340
Joined: Fri Sep 12, 2008 11:04 pm

Re: Lock screen not quite working right

Post by jalz » Wed Sep 30, 2015 11:41 pm

Hey all,

Thank you all for your input, I've removed the lock screen command from the resizeStack and added the command when I call resizeStack on the buttons (left/right) but still encountering scrollbar to jump from the last position to the edge of the card.

I've also locked the group on the page and I've even cleaned up the code thanks to Klaus - its a lot leaner and faster.

The problem still persists, I've created a basic sample stack to show you what my app is doing, do you see the scroll bar 'move' when resizing the page and then clicking on the left right buttons on the top of the page to navigate around.

Anyone have a look and help me to fix the scrollbars so they don't move when flipping form one card to the other.

Thanks as always
Jalz
Attachments
stack.livecode.zip
(2.41 KiB) Downloaded 14 times

jalz
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 340
Joined: Fri Sep 12, 2008 11:04 pm

Re: Lock screen not quite working right

Post by jalz » Thu Oct 01, 2015 8:25 pm

All sorted now :D

FourthWorld
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 7022
Joined: Sat Apr 08, 2006 7:05 am
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Lock screen not quite working right

Post by FourthWorld » Thu Oct 01, 2015 10:30 pm

jalz wrote:All sorted now :D
What changed?
Richard Gaskin
Community volunteer LiveCode Community Liaison

LiveCode development, training, and consulting services: Fourth World Systems: http://FourthWorld.com
LiveCode User Group on Facebook : http://FaceBook.com/groups/LiveCodeUsers/

jalz
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 340
Joined: Fri Sep 12, 2008 11:04 pm

Re: Lock screen not quite working right

Post by jalz » Thu Oct 01, 2015 11:01 pm

I basically rearranged, where I put the lock screen. I wrapped it around the entire bit of code which goes to next card, resize stack etc etc and it seems to be stable. When I just had lock screen wrapped around the resizeStack command, like my example stack it didn't work. Amazing what a little bit of rearranging can do.

Code: Select all

on mouseUp
   if field "fld_page_no" = 1 then
      exit to top
   else
      lock screen
      go to the previous card
      resizeStack
      put the short name of this cd of stack gStackName into tCardName
      set itemdelimiter to space
      put item 2 of tCardName into field "fld_page_no"
      unlock screen
   end if
   
end mouseUp

Post Reply

Return to “Getting Started with LiveCode - Complete Beginners”