Black screen on launch

The place to discuss anything and everything about running your LiveCode on Android

Moderators: heatherlaine, Klaus, FourthWorld, robinmiller, kevinmiller

Post Reply
Jellobus
Posts: 219
Joined: Tue Dec 10, 2013 2:53 pm

Black screen on launch

Post by Jellobus » Sat Oct 06, 2018 1:13 pm

Hi,

I am using LC 9.0.1, minimum 4.2, app launches with a black screen for 1~2 sec on Samsung Galaxy S6 edge, 4~5 sec on Samsung J2, 10~15 sec on samsung Tab2, 8~12 sec on lenovo tab. (*seconds are measured roughly.) Stack executes some works on preopenstack. for example setting properties, fullscreenmode etc..

The thing is there was no black screen with delays before the update. (I used LC 7)

Can I add a splash screen to mask this black screen issue?? I've tried to attach a splash screen but the splash screen image was not visible on the launch.
How can I remove this long delays with a black screen?

Regards,

Louis

jacque
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 4622
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:31 pm
Location: Minneapolis MN
Contact:

Re: Black screen on launch

Post by jacque » Sun Oct 07, 2018 7:14 am

There is something similar in the bug database here: https://quality.livecode.com/show_bug.cgi?id=21511 You can try setting acceleratedRendering to true to see if that helps.

Also try moving some of the setup commands to other handlers to reduce the time users have to wait for the screen to be drawn. PreOpenStack can set fullscreenmode, acceleratedRendering and maybe a few other global properties. PreOpenCard should set any properties that affect the visual appearance of the card. Then on openCard set any properties that aren't visible, such as dealing with custom properties, setting up a database or internet connection, or anything else that happens behind the scenes. That way the screen will draw earlier and the user will have a shorter wait.

Android doesn't have a built-in splash screen, so if you want to display one it will have to be the first card of the stack (or if you use a launcher app it would be the launcher card.) If you do it that way then you could let the user wait until your setup is complete, but you should show a progress bar so they know the app hasn't hung.

My preference would be the first method. Users generally don't wait more than 3 or 4 seconds before they think something is wrong. A long splash screen isn't much better than a long black screen.
Jacqueline Landman Gay | jacque at hyperactivesw dot com
HyperActive Software | http://www.hyperactivesw.com

Jellobus
Posts: 219
Joined: Tue Dec 10, 2013 2:53 pm

Re: Black screen on launch

Post by Jellobus » Mon Oct 08, 2018 2:09 pm

Hi Jacque,

I tried all options. But non of them are effective. I even removed all handlers on preOpenStack, on OpenCard, yet a black screen and a same delay occur.

Cheers,

Louis

jacque
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 4622
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:31 pm
Location: Minneapolis MN
Contact:

Re: Black screen on launch

Post by jacque » Mon Oct 08, 2018 8:50 pm

I wonder if it's the Samsung issue reported here: https://quality.livecode.com/show_bug.cgi?id=21618
Do you have any other Android device to test with?

Edit: Oops, I see you used a Lenovo tablet. I'd report the problem to the bug database.
Jacqueline Landman Gay | jacque at hyperactivesw dot com
HyperActive Software | http://www.hyperactivesw.com

Jellobus
Posts: 219
Joined: Tue Dec 10, 2013 2:53 pm

Re: Black screen on launch

Post by Jellobus » Tue Oct 09, 2018 1:12 am

I have Samsung Note2, Kobo, Le Pan tablet as well. Also, they show the same issue.

4~5 sec on Le Pan tablet(model name: TC802A) (android 4.4.2)
15~20 sec Kobo arc 7HD (android 4.2.2)
4~5 sec on Samsung Note2 (android 4.4.2)
2 sec on Samsung Galaxy S6 edge (android 7.0)
4~5 sec on Samsung J2 (android 5.1.1)
10~15 sec on samsung Tab2 (android 4.2.2)
8~12 sec on Lenovo tablet 10 inch (android 4.4.2)

Cheers,

Louis

jacque
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 4622
Joined: Sat Apr 08, 2006 8:31 pm
Location: Minneapolis MN
Contact:

Re: Black screen on launch

Post by jacque » Tue Oct 09, 2018 3:21 am

When you make a bug report, include a link to this thread. It will save the team some time since they can see what you have already tried.
Jacqueline Landman Gay | jacque at hyperactivesw dot com
HyperActive Software | http://www.hyperactivesw.com

Jellobus
Posts: 219
Joined: Tue Dec 10, 2013 2:53 pm

Re: Black screen on launch

Post by Jellobus » Tue Oct 09, 2018 2:54 pm

I did it. Thanks!

Post Reply

Return to “Android Deployment”