remote debugger doesn't activate during test

The place to discuss anything and everything about running your LiveCode on Android

Moderators: heatherlaine, Klaus, FourthWorld, robinmiller, kevinmiller

Post Reply
mattmaier
Posts: 109
Joined: Fri Apr 19, 2013 2:49 am

remote debugger doesn't activate during test

Post by mattmaier » Wed Jul 12, 2017 4:26 am

When I click the "test" button on the main menu the app compiles and runs on my attached phone.

However, the remote debugger doesn't activate.

I have "internet" checked under Application Permissions in the Android standalone application settings, as mentioned in this post http://forums.livecode.com/viewtopic.ph ... er#p151846

The few references I can find all say that the remote debugger should be included and pop up automatically.

LiveCode_Panos
Posts: 378
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: remote debugger doesn't activate during test

Post by LiveCode_Panos » Wed Jul 12, 2017 9:40 am

Hi Matt,

Please make sure that:

1) Internet permission is checked in Android standalone settings
2) Your Android device is connected to the same network with your dev machine
3) The "Remote Debugger" is checked in the "Inclusions" pane of the standalone settings
4) You have checked the "Script Debug Mode" (in LC menubar choose Development -> Script Debug Mode)

Hope this helps,
Panos
--

mattmaier
Posts: 109
Joined: Fri Apr 19, 2013 2:49 am

Re: remote debugger doesn't activate during test

Post by mattmaier » Wed Jul 12, 2017 3:57 pm

Hey Panos,

1) yes
2) the phone is connected to my development computer via USB
3) I can't do that. The inclusions tab is grayed out and inaccessible
4) yes

LiveCode_Panos
Posts: 378
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: remote debugger doesn't activate during test

Post by LiveCode_Panos » Wed Jul 12, 2017 5:15 pm

Hi Matt,

Regarding (2), sorry for being unclear, I meant to make sure that both the Android device and your dev machine use the same Internet connection.

But the reason it does not work for you is probably (4), so:

- Go to "General" pane of the standalone settings
- Choose "Select Inclusions" (and not "Search for Inclusions")
- Now the "Inclusions" pane is enabled, so check "Remote Debugger" inclusion (and any other inclusion necessary to your app)

Please let us know if this fixed the problem for you.

Best,
Panos
--

mattmaier
Posts: 109
Joined: Fri Apr 19, 2013 2:49 am

Re: remote debugger doesn't activate during test

Post by mattmaier » Thu Jul 13, 2017 1:25 am

Okay, I followed those instructions and now the debugger is selected in the inclusions.

The debugger still doesn't activate when I use the Test button to run the app on the phone.

Does your first comment about (2) mean that the phone needs to be connected to the internet for the remote debugger to work?

For context, I tried making a brand new stack (for Windows) and included the remote debugger, then saved it as a standalone. When I ran the standalone with the IDE already running I got the remote debugger prompt.

LiveCode_Panos
Posts: 378
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: remote debugger doesn't activate during test

Post by LiveCode_Panos » Mon Nov 13, 2017 4:23 pm

Hi Matt,

It seems there is indeed a problem regarding the inclusion of the remote debugger in an android standalone when built from Windows:

http://quality.livecode.com/show_bug.cgi?id=20669

I suggest you add your email in the cc list so as you get notified when the status of this report changes.

Best regards,
Panos
--

Post Reply

Return to “Android Deployment”