Installing LiveCode Business on Linux Today???

Deploying to Linux? Get penguinated here.

Moderators: Klaus, FourthWorld, heatherlaine, kevinmiller, robinmiller

karmacomposer
Posts: 355
Joined: Wed Apr 27, 2011 2:12 pm

Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by karmacomposer » Mon Jun 01, 2020 10:19 pm

I get that people installed Livecode on Linux a year ago or more, but how about today?

I have Ubuntu 20.xx installed, 64 bit and am trying to install Livecode for Linux on it (64 bit - gnome desktop) and I am setting the execute bit properly.

I cannot seem to apt get the libgtk - it cannot be found. Is there an updated location for libgtk?

I also cannot run compiled 32 bit and 64 bit desktop applications on Linux - this distro as well.

Is there a apt-get intall livecode command available?

Please advise.

Thank you.

Mike

mrcoollion
Posts: 578
Joined: Thu Sep 11, 2014 1:49 pm
Location: The Netherlands

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by mrcoollion » Tue Jun 02, 2020 7:22 am

I do nothing with LC on linux but did you try this ?
http://lessons.livecode.com/m/2571/l/14 ... e-on-linux

regards,

Paul

karmacomposer
Posts: 355
Joined: Wed Apr 27, 2011 2:12 pm

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by karmacomposer » Tue Jun 02, 2020 1:43 pm

Paul,

Yes. It's the 1st thing I did. Believe me, I searched for every possible answer to installing and running Livecode and Livecode compiled programs on Linux before I ever posted here.

To me, this is a last resort. I am hoping one of the Livecode all-knowing, all powerful wizards will throw out an answer.

Thank you for the help anyway.

Mike

FourthWorld
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 8016
Joined: Sat Apr 08, 2006 7:05 am
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by FourthWorld » Tue Jun 02, 2020 5:14 pm

There is not currently a LiveCode .deb package in the Ubuntu repositories.

What symptoms are you experiencing?
Richard Gaskin
Community volunteer LiveCode Community Liaison

LiveCode development, training, and consulting services: Fourth World Systems: http://FourthWorld.com
LiveCode User Group on Facebook : http://FaceBook.com/groups/LiveCodeUsers/

wsamples
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 219
Joined: Mon May 18, 2009 4:12 am

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by wsamples » Tue Jun 02, 2020 5:34 pm

Today I downloaded Ubuntu 20.04 and installed it as a VirtualBox machine without installing any additional software or packages not installed with the "normal" (bloated desktop) installation. I downloaded the new stable LiveCode 9.6.0 release. After making it executable it installed and ran without incident.

What happens when you try to launch the installer or your apps? You should not expect 32bit apps to open in a 64bit distro, BTW.

bogs
Posts: 4790
Joined: Sat Feb 25, 2017 10:45 pm

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by bogs » Tue Jun 02, 2020 5:45 pm

wsamples wrote:
Tue Jun 02, 2020 5:34 pm
You should not expect 32bit apps to open in a 64bit distro, BTW.
Unless, of course, you have multi-arch setup correctly.
Image

karmacomposer
Posts: 355
Joined: Wed Apr 27, 2011 2:12 pm

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by karmacomposer » Wed Jun 03, 2020 4:45 am

Nothing happens. Literally nothing.

I try to run 64 bit compiled desktop software on a 64 bit distro of Ubuntu Linux and nothing happens. No screens come up - it's
almost as if the programs never even start up.

I downloaded the stable 9.6 release of Livecode and nothing happens after I set the execute bit.

The computer has a ARM64 bit processor, 4gb ram and 256gb of space. It is running a normal 64 bit 20.04 release of Ubuntu server with the current
version of Gnome desktop successfully.

Are there any dependencies I should be worrying about? I know GTK2 and 3+ are installed and working and Pango is installed and
working. I did a apt-get update and upgrade before - so that is up to date as well.

I am not so worried that I cannot seem to install Livecode on this little server, but to not be able to run 32 bit or 64 bit linux apps I compile
from my Windows PC for Linux is worrying me. PC and Mac versions of the compiled software run without incident.

What am I missing here that you guys can run it and I cannot???

Mike

wsamples
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 219
Joined: Mon May 18, 2009 4:12 am

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by wsamples » Wed Jun 03, 2020 6:40 am

I'm pretty sure the problem is your ARM CPU is not supported. I believe Livecode requires an Intel/AMD CPU.

mrcoollion
Posts: 578
Joined: Thu Sep 11, 2014 1:49 pm
Location: The Netherlands

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by mrcoollion » Wed Jun 03, 2020 6:55 am

karmacomposer wrote:
Wed Jun 03, 2020 4:45 am
I try to run 64 bit compiled desktop software on a 64 bit distro of Ubuntu Linux
Try the 32 bit distro.

Maybe that works?

karmacomposer
Posts: 355
Joined: Wed Apr 27, 2011 2:12 pm

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by karmacomposer » Sat Jun 06, 2020 3:17 am

wsamples wrote:
Wed Jun 03, 2020 6:40 am
I'm pretty sure the problem is your ARM CPU is not supported. I believe Livecode requires an Intel/AMD CPU.
Likely, you may be right, but I don't understand why???

I tried 32 bit and 64 bit. No can do.

Mike

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 4967
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by richmond62 » Sat Jun 06, 2020 6:54 am

You should not expect 32bit apps to open in a 64bit distro
I don't know why not.

For the sake of argument, I run Xubuntu 20.04 64-bit on a laptop, and run
2 32-bit programs there as well as there is a system/sun-system/magic-thing called multiarch which
lets 32-bit software run.

This also allows this sort of thing:

https://superuser.com/questions/1076730 ... ntu-64-bit

richmond62
Livecode Opensource Backer
Livecode Opensource Backer
Posts: 4967
Joined: Fri Feb 19, 2010 10:17 am
Location: Bulgaria

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by richmond62 » Sat Jun 06, 2020 6:56 am

The computer has a ARM64 bit processor
THAT is probably the problem.

As far as I know LiveCode is currently available for Intel desktop machines
and ARM handhelds only.

wsamples
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 219
Joined: Mon May 18, 2009 4:12 am

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by wsamples » Sat Jun 06, 2020 4:08 pm

richmond62 wrote:
Sat Jun 06, 2020 6:54 am
You should not expect 32bit apps to open in a 64bit distro
I don't know why not.
That was my shorthand way of saying you can't hold the expectation that it will "just work" in any and every installation. Distros vary in how easy they make 32 bit compatibility, and many distros have heavy and light installation options which further complicates the ability to predict what libs are already installed and what you might need to install to run any given piece of 32 bit software. I did not mean to imply that it was necessarily a hopeless dream. I suppose I could have worded that differently :roll:

karmacomposer
Posts: 355
Joined: Wed Apr 27, 2011 2:12 pm

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by karmacomposer » Sat Jun 06, 2020 4:28 pm

I was just hoping to run a new Raspberry Pi (4gb and even 8gb ram) with Livecode programs - with a quad core processor, usb 3.0 slots, 256gb micro sd card, wifi, bluetooth and amazing video capabilities, they are pretty much little full-featured computers now, 32 bit and 64 bit capable!

I was able to successfully install the newest Ubuntu 64 bit 20.04 server and gnome desktop with zero problems and it runs beautifully.

Considering how many IOT companies we are going to be working with, these are perfect for testing our IOT apps.

Well, obviously NOT.

Since we are using Livecode for our technology, and since Livecode refuses to run on one of these, using Raspberry Pi's as a testing machine is now out of the equation, which is too bad. For under $90 you can have a full-functioning fully capable server and gnome desktop that fits in your pocket - perfect for IOT, sensors, streaming data, etc.

Oh well.

Mike

FourthWorld
VIP Livecode Opensource Backer
VIP Livecode Opensource Backer
Posts: 8016
Joined: Sat Apr 08, 2006 7:05 am
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Installing LiveCode Business on Linux Today???

Post by FourthWorld » Sat Jun 06, 2020 7:34 pm

Yes, the new RPi4 is awesome.

It would be great if someone in our community has the skills and time to refresh the RPi make file for v9.6.
Richard Gaskin
Community volunteer LiveCode Community Liaison

LiveCode development, training, and consulting services: Fourth World Systems: http://FourthWorld.com
LiveCode User Group on Facebook : http://FaceBook.com/groups/LiveCodeUsers/

Post Reply

Return to “Linux”