LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Deploying to Mac OS? Ask Mac OS specific questions here.

Moderators: heatherlaine, Klaus, FourthWorld, robinmiller, kevinmiller

Post Reply
adxsoft
Posts: 7
Joined: Wed Apr 11, 2018 12:25 pm

LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by adxsoft » Wed Apr 11, 2018 12:34 pm

I've started using LC 9.0.0 full release and enjoying the new Data Grid functionality. However I noticed that when you arrive at a debug breakpoint the message box cannot be displayed when pressing Command M (as used to happen in LC 8.1.8 )

This is quite a big problem and I'm having to debug in 8.1.8 for the time being.

Any help appreciated,

Thanks
AD

LiveCode_Panos
Livecode Staff Member
Livecode Staff Member
Posts: 460
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by LiveCode_Panos » Wed Apr 11, 2018 12:37 pm

Hi adxsoft,

Welcome to the forum.

Does that problem happen only when pressing cmd+M?
Does the message box appear if you click on the Message Box icon in the LC menubar?

Best,
Panos
--

adxsoft
Posts: 7
Joined: Wed Apr 11, 2018 12:25 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by adxsoft » Thu Apr 12, 2018 7:15 am

Hi Panos
When in debug mode I cannot find any menu with Message Window. When execution stopped then I can see Message Window entry in menu and also Cmd M works. So I think its only an issue when debugging.
Cheers
Allan

LiveCode_Panos
Livecode Staff Member
Livecode Staff Member
Posts: 460
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by LiveCode_Panos » Thu Apr 12, 2018 3:32 pm

Hi adxsoft,

I am not able to reproduce this bug here.
I cannot find any menu with Message Window
You should see the main LC menubar (Horizontal toolbar on top of the screen) even when you are on debug mode. Isn't this the case?

Could you attach a screenshot of what you see (the whole screen if possible) when that happens?

Best,
Panos
--

bogs
Posts: 2093
Joined: Sat Feb 25, 2017 10:45 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by bogs » Thu Apr 12, 2018 4:14 pm

Hello adxsoft, Panos,
You didn't mention what Os your finding this in, please feel free to as I may be able to re-create it and add a point or so to the testing.

I tested in linux, but not an approved version heh. I didn't have a problem getting the message box from the menubar when debugging, hitting ctrl/m did stop the debugging process (but still gave me a message box).
Selection_003.png
Debugger continued when selecting Messagebox from the menubar...
Image

adxsoft
Posts: 7
Joined: Wed Apr 11, 2018 12:25 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by adxsoft » Sun Apr 15, 2018 2:07 am

I've attached a test stack and also made a video recording of the problem

Search youtube for "MessageBox Window Not Appearing LC 9 0 0"

video shows Message box working in debug mode for LC 8.1.8 and then not working in debug mode for LC 9.0.0.

Thanks for your help
Allan at ADXSoft
Attachments
TestCmdM.livecode.zip
(1.01 KiB) Downloaded 13 times

bogs
Posts: 2093
Joined: Sat Feb 25, 2017 10:45 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by bogs » Sun Apr 15, 2018 4:31 am

Ok, so we know your on OSX 10.11 now from the video. Unfortunately, that is beyond my ability to simulate. I also noticed in the video you did not attempt to press the message box button on the toolbar as Panos asked if you had tried.

Did you try it that way? Just curious.

Good luck resolving it either road.
Image

adxsoft
Posts: 7
Joined: Wed Apr 11, 2018 12:25 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by adxsoft » Sun Apr 15, 2018 8:59 am

Sorry I didn't try the Message Box on the Toolbar which does work!
So the problem seems limited to the Cmd M key not opening the Message Box.
At least now I can use the Toolbar which is good news.
Thanks
Allan at ADXSoft

bogs
Posts: 2093
Joined: Sat Feb 25, 2017 10:45 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by bogs » Sun Apr 15, 2018 9:33 am

No problems, Panos can probably confirm (now that we know which Os) whether it is a bug or no (probably). Good job finding it :D
Image

LiveCode_Panos
Livecode Staff Member
Livecode Staff Member
Posts: 460
Joined: Fri Feb 06, 2015 4:03 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by LiveCode_Panos » Mon Apr 16, 2018 4:00 pm

Hi adxsoft and bogs,

Thank you for the follow up. Indeed, there is a bug here. It seems that in LC 9.0.0 the Script Editor traps the cmd+M keystroke, and this results in the the msg box not appearing if the Script Editor has the focus.

I have filed this bug:

https://quality.livecode.com/show_bug.cgi?id=21206

You can add your email in the cc list of this report and you will be notified when it is fixed.

Thank you for spotting it.

Best,
Panos
--

adxsoft
Posts: 7
Joined: Wed Apr 11, 2018 12:25 pm

Re: LC 9.0.0 Message Box does not appear when on breakpoint

Post by adxsoft » Tue Apr 17, 2018 8:37 am

thanks Panos..nice work
Allan

Post Reply

Return to “Mac OS”